Laki betoni

Radovi Laki betoni

Pod lakim betonima podrazumevamo sve betone čija je zapreminska težina znatno manja od uobičajenih vrsta betona. Ima ih nekoliko tipova, zavisno od procedure spravljanja i tipa agregata koji se koriste, a u našem slučaju govorimo o polistirol betonu POLITERM BLU (agregat 3-6 mm), odnosno POLITERM BLU FEIN (agregat 2 mm), koji dobavljamo od grčkog proizvođača TEKTO HELLAS (Tehnologija EDILTECO, Italija).

Veoma se jednostavno priprema od cementa, vode i agregata - kuglice ekspandiranog polistirena koje su u fabričkom procesu obložene posebnim aditivom koji omogućuje homogeno zamešavanje stiropora sa cementnom emulzijom.

Zavisno od namene betona, tj. od pozicije na objektu u koju se ugrađuje, podešavamo količinu cementa kako bi smo postigli optimalni odnos između parametara zbog kojih je, u krajnjoj liniji, ovaj tip materijala uveden u upotrebu: zapreminska težina, pritisna čvrstoća, sposobnost termičke i zvučne izolacije.

Jednostavna priprema i ugradnja, uz izuzetno brzo sušenje, čine ga izuzetno zahvalnim materijalom za izradu ravnajućih i nagibnih slojeva u podnim i krovnim sistemima, kao i za ispunu određenih građevinskih elemenata.

Pakovanja (50, 170, 420 i 500 litara) su predviđena da olakšaju sve vrste zamešavanja, od ručnog, preko manjih i većih betonskih mešalica, specijalnih mašina, pa do kamion-miksera. Takođe se i za transport - pumpanje materijala mogu koristiti različite metode.

Jednom rečju, fleksibilnost sistema dozvoljava njegovu primenu na praktično svakom gradilištu, a karakteristike u pogledu termičke i zvučne izolacije, vodoneupojnosti i paropropusnosti, pritisne čvrstoće i nezapaljivosti, uz pravilno projektovanje sistema, omogućuju da budu zadovoljeni i najstroži zahtevi građevinske fizike.

Detaljna uputstva za pojedine primene u okviru različitih pozicija na objektu možete pogledati u ovom Uputstvu.